V BOTÁCH, V PONOŽKÁCH, NEBO NA BOSO???

Často se mě ptáte jaké boty používat na Jumping® a zda-li vlastně cvičit v botách nebo bez.

 

Řeknu Vám: JE TO SLOŽITÉ. 

 

Začnu okrajově aktuálním „trendem" a to cvičením naboso či v minimalistických botách. Proč tomu tak je? Tvrzených důvodů je hned několik. Vše má své pro a proti. Nic není jen černé nebo bílé. Před dávnými časy jsme neběhali a nechodili v žádných botách, některé národy nemají boty do dnes. Na toto téma bylo provedeno hned několik studií. Výsledky byly zajímavé. Ti, co běhali naboso, dopadali přes špičku a střed chodidla, zatímco ti, co běhali v botách spíše přes patu. Důvodem jsou pozemní reakční síly, které u běhu přes špičku bosých nohou nebyly vysoké tak jako ty u běhu v botách. Čím tvrdší je dopad, tím vyšší tyto síly jsou. Také výzkumy uvádí, že bosá noha má lepší senzomotorické vlastnosti než noha obutá.

 

Druhá strana hovoří o tom, že bosá noha vytváří stres na tkáně a kloubní pouzdra. A to může vést k syndromům přetížení, opakovaným selháním kloubů a osteoartritidě. Ne každý to zvládne! Nicméně, tady hovoříme především o běhu jako o individuální aktivitě. 

 

V případě, že jde o cvičení s pomůcku nebo dokonce jde o hromadnou fitness aktivitu, vhodná obuv je žádoucí. 

 

Boty nevznikly pro nic za nic.  Pro užití ve fitness má bota mimo zdravotních aspektů i tzv. „ochrannou funkci". Bota Vaši nohu chrání před všemi vnějšími vlivy jako je ukopnutí, nakopnutí, vymknutí palce, odření, .. a v neposlední řadě i z hygienických důvodů bychom v prostředí fitness měli používat obuv. 

 

Tréninková bota vhodná pro Jumping, by měla splňovat hned několik kritérií: 

- podrážka boty by neměla klouzat, měla by být pružná aby se přizpůsobila všem Vašim pohybům

- bota by měla držet kotník zpevněný, proto by měla být pevná jak z boku, tak v oblasti paty

- vhodná je ultra lehká konstrukce 

správná velikost a tvar – výběru velikosti věnuj velkou pozornost. Špička palce by se neměla dotýkat špičky boty

- nejlepší variantou je bota na zavazování, kterou si utáhneš podle potřeby

 

Obecně se na cvičení ve fitness centrech a kruhových trénincích nedoporučují boty na běh a to z důvodu, že tam dochází ke zvedání těžkých vah. 

 

Pro potřeby Jumpingu bych běžeckou botu doporučila, jelikož splňuje veškeré kritéria uvedená výše. Navíc má běžecká obuv tzv. "DROP" , který udává rozdíl mezi patou a špičkou boty (většinou se uvádí v milimetrech). Doporučila bych „nízký" drop. Ten Vám pomůže dopadat bez jakýchkoliv překážek na střed chodidla a zároveň není tak "agresivní" a náročný na stav lýtek a achilovek jako drop nulový.

 

V jakých botách určitě necvičit: 

- volnočasové boty: ty byly vytvořeny na procházky v mírném tempu někde po městě. Nebývají vyztužené ani zpevněné. 

- „Conversky": tento typ bot je vhodný „pouze" pro cviky, u kterých hrají důležitější roli spíše kyčle než kotníky. Vhodné jsou například pro powerliftery.

 

A po tom, co jsme tu spolu „rozebrali" je určitě všem jasné, že na Jumping® rozhodně né v ponožkách! 

 

Na závěr ještě mé doporučení na konkrétní typ bot, který mně vyhovuje. Ozkoušela jsem na Jumping® snad stovky párů bot různých značek a typů. 

 

Pro Jumping® mi zatím nevyhovovaly boty od „Under Armour", což mě mrzí, jelikož jejich oblečení je top. Ostatní značky mě zatím ani neurazily, ani nepohladily. Poslední dva roky, náš celý tým jede ve značce ADIDAS, konkrétně v typu " ULTRABOOST ". Funkčně 100% splňují naše potřeby, ale mají streetový styl. Dokonalá kombinace. Jako bonus je, že některé jsou vyrobeny z recyklovatelného materiálu. Při jejich výrobě se využívá plastový odpad z pláží a pobřeží, který by jinak skončil v oceánu. Dalších 50 % příze je vyrobeno z recyklovaného polyesteru. Skvělá myšlenka a já jim tleskám. 

 

Pokud chcete být nenahraditelní, musíte být odlišní.  -  Coco Chanel

 

S láskou, Jana 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz